tisdag 29 januari 2008

The Cool Ruler, Spengo-stylee


Fick äntligen ur mig min text om Gregory Isaacs efter två månaders skrivkramp. Den blev, som väntat, så där. Men för det hugade reggae-fanet, här you go. Spengo erbjuder som tur är andra mer välformulerade texter. Bläddra där ett tag, vetja.

måndag 28 januari 2008

Lista v. 5.

Det här blir en lista i huvudsak tillägnad biblioteket Punkt Medis. Som tur är har ingen av bibliotekarierna läderbyxor där. För detta är jag oändligt tacksam.

1. Joe Henry-Tiny Voices (CD) Joe Henry har tydligen gjort någon skiva med Jayhawks. Den har jag inte hört men den här är bra. Atmosfärisk americana som påminner lite om Jim White och en hel del om Daniel Lanois, åtminstone i produktionen.



2. Natalie Merchant-The House Carpenter´s Daughter (CD) Natalie Merchant var tidigare chanteusse i folk-popgruppen 10.000 Maniacs. Den här soloskivan är hennes tolkning av folkmusik, och den tolkningen är inte helt fel.

3. Rush-Hold You Fire (CD) Det finns alltid tid för en powertrio.



4. Genesis-...And Then There Were Three (CD) Äh, va fan. Jag slänger in en powertrio till.

5. Johan Johanssón-IBM 1401, A User's Manual (CD) Stilla, vacker musik som bara är. Jag tänker gejsrar, vindpinade vidder och den första datorn på Island.

Bubblare (här utökar jag paletten något och slänger in lite annat som gjort mig nöjd den senaste tiden)

Vem älskar Yngve Frej (Film) Gus Dahlström, Loffe, Allan Edwall och Slas. Det kan ju inte bli fel. Det blir det inte heller. Mer en meditation över en svunnen tid än en film men resultatet blir ändå en fulländad filmisk upplevelse.

Geroge Jones-I Am What I Am (CD) Jag känner att jag måste återkomma till den här skivan i ett annat forum. Det är den värd.

Ben Sherman-kavaj (plagg) Mitt absoluta fynd på årets rea.

Lykke Li-Youth Novels (musik) Du kan lyssna gratis här.

Förstår inte:
Lightspeed Champion (musik) Men låtarna då? Melodierna? Var är dom?

fredag 25 januari 2008

Lista 25/1-08

1. You have placed a chill in my heart - Eurythmics (80-tals låt)
Höstens och vinters stora Wham!-revival följer jag upp med att få gåshud av denna Eurythmicslåt och undrar varför jag inte har en enda skiva med Eurythmics? Fantastiskt låt och Annie Lennox har en fantastisk röst! Dessutom älskar att höra en låt för första gången på 20 år och inse att jag fortfarande kan texten och varenda extra oh och ah sitter djupt markerat i ryggmärgen!

2. Fear of flying - Erica Jong (70-tals bok)
Min bokklubb har snöat in på feministisk litteratur efter machomännern på den kalifornska musikscenen på 70-talet som beskrevs i 'Hotel California' av Barney Hoskeys. Nu läser vi Könskrig och Rädd att flyga och den sistnämnda är inte alls så daterad som jag förväntade mig, jag trodde att det skulle vara mer arga manshatarkvinnor men huvudpersonen känns ganska normal än så länge så här 1/3 in i boken.

3. För varje hjärtslag - Anna Järvinen & Annika Norlin (cover för Musikbyrån)
Dragspelet och Annikas röst skär i hjärtat.



4. Mad Men (tv-serie 07)
Första avsnittet av Mad Men visades igår på kanal 9 och det verkar lovande. Speciellt roligt att se denna serie som utspelar sig på 60-talet innan den sexuella revolutionen och kvinnans frigörelse samtidigt som jag läser Rädd att flyga för att få ett före och efter perspektiv. Hoppas bara att det är en serie som får leva längre än en säsong...

5. Secretary (00-tals film)
SVT visar väldigt mycket film just nu som jag velat se länge, Secretary för två veckor sedan, 24 hrs party people förra veckan och igår missade jag Elephant. Jag är speciellt glad att jag såg Secretary för Maggie Gyllenhall var så himla bra och snygg och James Spader spelar i ännu en film om sex och det känns ok. Det mesta var udda och ändå helt normalt.


Skivor jag inte fattar att jag glömde i 07-sammanställningen
of Montreal - Hissing fauna, are you the destroyer?
The Changes - Today is tonight
Shout out louds - Our ill wills
Roisin Murphy - Overpowered


En bra helg till er alla!
/Catharina

Lista 25 januari 08

Det är fredag och då ska man ju lista. Och jag gör det väl på på mail och bloggen då, för att inte räknas som en hater...


1. Canon EOS 350D (digital systemkamera)
Som jag nämnt tidigare köpte jag den lätt begagnad av en kompis kompis, och jag använder den nästan dagligen. Det blir lätt hötorgskonst när man går runt och fotar i Västra hamnen och på Ribban, men man måste ju öva på nåt. I vilket fall som helst så älskar jag den, och är helt fascinerad över hur lite den väger fast det är en systemkamera. Om nån är intresserad kan ni kolla in min nya fotoblogg också: http://foto-sara.blogspot.com

2. Säkert! - Faller isär och Hello Saferide - I Was Definitely Made For These Times (låtar)
Jag insåg just att jag inte listat de två låtar jag lyssnat mest på under de senaste månaderna! Laddade ner Säkert!-demon "Faller isär" från hennes MySpace (text och länk här: http://sakert.blogspot.com/2007_05_01_archive.html) och trots det råa formatet är det en av världshistoriens bästa låtar. Kvinnan är ett geni - hur kan man skriva en så här fantastisk text och ha råd att inte ge ut den? Varenda ord i den här låten är bara rena diamanter. Och så tog jag äntligen tag i att leta rätt på "I Was Definitely..." som tydligen släpptes på nätet genom nån engelsk sida och på vinyl (har beställt genom Rough Trade men inte fått än) och den har fått mig att dansa både i mitt vardagsrum och på stan många gånger på sista tiden.

3. Au Revoir Simone - The Bird Of Music (cd -07)
Beställde den här för länge sen och när jag väl fick den efter extremt mycket förseningar och krångel var jag inte längre så sugen på att lyssna på den, så det var först förra veckan som jag tog tag i att verkligen lyssna på den. Lite mesigt mellan varven, men å andra sidan ett par riktigt glada och fina låtar. Se den supersöta videon till "Sad Song" här: http://www.youtube.com/watch?v=gFG-cUQ1a8k
(jag vet inte hur man gör för att lägga upp videos, så ni får leva med att det är en länk bara)

4. Film och tv-serier
Har inte lyssnat på så mycket ny musik på sistone, men har å andra sidan börjat ladda ner filmer, så de senaste veckorna har jag sett Pan's Labyrinth (ganska bra, onödigt läskig på sina håll), Me And You And Everyone We Know (lika söt som första gången) och Moulin Rouge (ville inte egentligen, tvingades av en kompis - den var väl färgglad och fin, men nja…), plus Galaxy Quest på dvd (så sjuuuukt rolig även femte gången) och efter att nu ha gått igenom Spaced-boxen ger jag mig nu in på att se om Arrested Development-serien en tredje gång eller hur många det nu blir. Ser nu mest fram emot att se om Thumbsucker. Och att koppla ihop tv:n med datorn.

5. P3 Guld (event)
Fick tyvärr varken ackreditering eller biljett till galan, men tittade på den på tv, via msn tillsammans med min vän Anna i Stockholm. Gillar galor där det nästan uteslutande är bra artister nominerade och där ens favoriter faktiskt kan vinna priser. Yay Annika Norlin och Timo! Så värda alla priser de får.


Bubblar:
- Axwell & Sebastian Ingrosso vs Salem Al Fakir - It's True (inte ett jättefan av Salem, men den här versionen gillar jag. Mycket bra att promenera till dessutom.)
- Terry Callier - Caravan Of Love
- Housemartins - Caravan Of Love
- slips (del i min nya preppystil som jag har som alternativ ibland: svart-vit-randig på tvären, mycket stilig)
- att jag är rätt så lycklig i mitt nya liv (trots att det just nu är lite negativa förändringar på jobbet, men det ger sig)

- två olika fredagsöl efter jobbet idag
- fondue på restaurang imorgon!

/Pop-Sara

fredag 18 januari 2008

nu så

Jaha då var det dax att begå bloggdebut på hifive!

1. Vinylspelare - har inte haft en vinylspelare aktiv på 10 år men nu är jag igång igen, fick ärva brorsans gamla technichs (hur stavas det?). Ny nål, förstärkare mm och så var det bara att smita iväg till stans skivbodar eller kanske skivbod och diverse loppisar, billigt är det, fyndigt väldigt ofta, iallafall om man beräknar att jag har ruskigt låga krav med tanke på min skrala samling, de största fynden hittils är

Diana Ross & the supremes greatest hits 5:-
Bruce Springsteen - Greetings from ashbury... 20:-
Djungelboken Disneysaga 5:-
Black explosion, great soul 5:-
elvis costello - my aim is true 15:-

2. Natasja - sexig, snuskig dansk attitydhiphop när den är som bäst

3. Familjen - det snurrar i min skalle
Det är bra det, haft det i datorn ett bra tag men det är först nu som jag tagit mig tid att fatta hur bra det är.

4. Californication (TV)
Jag tror ju inte att den håller så jättemånga säsonger men hittills är det ju galet underhållande.

5. HI-FIVE! Bra där nu är jag inspirerad att bidra, känns mindre internt på nåt vis. Sen ger stora bokstäver med utropstecken alltid lite attityd som går om intet i mail men är ack så tydligt här exempel nedan


Hi-five = tråkigt

Hajv-fajv = göteborgskt

HI-FIVE! = coolt & rockigt

Härlig helg

Westcoast Fred

FEM SNURRIGA ÖMSINTHETER

Även herr Lång tar tillfället i akt att bidra med en lista:



















1. DAVID ACKLES - AMERICAN GOTHIC
(Elektra, 1972)
Med sina vaudeville- och teatererfarenheter, som grundlades redan vid fyra års ålder(!), låg det dramatiska uttrycket aldrig långt borta i David Ackles (1937-1999) musik. Och med det tredje studioalbumet "American Gothic" (producerad av Ackles-beundraren Elton Johns parhäst, Bernie Taupin) fullbordade han den pendlande rörelsen mellan intimt och utlevande, i en gripande mix av sparsmakat balladsjungande och överdådigt, kabaretliknande material.
"Ballad of the Ship of State" förenar förtjänstfullt båda dessa temperament, men min egen favorit på skivan är ändå "Another Friday Night", en väderbiten och gripande betraktelse om att ständigt vara på resande fot och bjuda på bitar av sin själ för kaffepengar. Med Ackles varma, karaktäristiska röst omlindad av piano och pedal steel. Smältande fint. Men allt detta hjälpte föga: albumet floppade rejält, trots lysande kritik, och Elektra droppade en verkligt säregen artist.

2. DRIVE-BY TRUCKERS - THE OPENING ACT (låt, "Brighter Than Creation's Dark", 2008)






”There’s all this beauty
and just enough time to figure out how to destroy it”


Balladen om det uppåtsträvande rockbandet? Jomän, den gamla biten har vi hört förut. Väldigt många gånger till och med. Just därför är det en prestation av Pa
tterson Hood (i skitigt sydstatsrockande konstellationen Drive-By Truckers) att ingjuta så mycket nytt blod i "The Opening Act", där avståndet från den druckna jubelstämningen till sönderfall och segdragen turnétristess kan vara kortare än den utklingande tonen från en gitarr. Jason Isbell må ha hoppat av, men Drive-By Truckers håller likafullt stilen.


3. JOAN DIDION - ETT ÅR AV MAGISKT TÄNKANDE (bok)
Didion är en fantastisk stilist, fullkomligt lyhörd inför språkets inneboende rytm. Hon är outtröttlig i detta sitt försök att konkretisera och bearbeta sorgen efter maken John Gregory Dunnes plötsliga dödsfall.

4. FAMILJEN - DET SNURRAR I MIN SKALLE (Hybris, 2007)
Johan T Karlssons skånska techno- och electropoppiga fullängdare har jag säkert prisat tidigare, men jag gör det igen - just in case.

5.
THE MAGNETIC FIELDS - DISTORTION (Nonesuch, 2008)
Stephin Merritt är en formalist. Ibland - som på föregångaren "i" - tar besattheten av struktur och tematik överhanden. Här är dock Merritt i fin form igen (no pun intented...), med foten på fuzzboxen och ögat sneglandes mot Cole Porters sångbok. Summa summarum: En av Magnetic Fields tre bästa skivor någonsin.

torsdag 17 januari 2008

Listan 17 januari

OK, dags för Conans bloggdebut på Hi-Five! Here goes...

1. Radiohead
(band)
Även om jag drar på fantastiska Subterranean Homesick Alien ibland (särskilt när det är stängningsdags på bibblan då den ljuder ödsligt och mäktigt över de tomma bokhyllorna) så hade jag nog släppt Radiohead. Ända tills i julas, då Hasse visade mig Scotch Mist-filmen på Tuben och jag snudd på golvades. Så otroligt bra! Det jag hört av In Rainbows (trots det hiskeliga omslaget) lät jävligt bra, och förstasingeln Jigsaw Falling Into Place är smått knäckande. Jag gillar verkligen videon där de lånat knarkarkameran från Requiem for a Dream med fint resultat. Har tom börjat såsa in på Wikipedia för att läsa om vilka effektpedaler gitarristen Ed O'Brien använder. Doh!



2. Michael Clayton (bio)
Clooneys m.o. är ju att göra lite kommersiell skit då och då (typ Ocean's 12-13) och sen göra avbön med "kvalitetsfilm" som Syriana eller The Good German (som iofs sög) eller nu Michael Clayton som jag såg i förrgår och avgudar. Jäsiken så bra manus, så bra skådisar (Tom Wilkinson!), så spännande och mångbottnat. Se!

3. Band of Horses - Cease to Begin (cd)
Skägg & flanell har väl inte låtit såhär bra på tio år? Jag älskar skivan, älskar Ben Bridwells lilla läspning under jätteskägget. Detlef Schrempf är den vackraste kärekssång jag hört sen Curtis So In Love. Och då var det väl själva FAN att konserten på Debaser i mars har hunnit bli slutsåld innan jag fick tummen ur. Om det är nån fajver därute som sitter på 2 st biljetter (inte loserbiljetter till bion, please) så köper jag på studs.



4. Doris Lessing - The Fifth Child (roman 1988)
Hade inte läst nåt av Lessing förut och eftersom Horace sa att det var här man skulle börja så... Drabbande porträtt av familjemekanismer, lite surrealistisk skräck och ett tankeväckande moraliskt dilemma i mitten, skriven i ekonomisk stil. Ruggigt bra.

5. The Warriors (dvd)
Hade inte sett denna klassiker på åttiotalet när det begav sig men kom äntligen till skott i söndags (1 för 39, 3 för 99 på Siba, anyone?). Underhållande såklart även om tempot var allt annat än hypersnabbt och våldet ganska tamt med dagens mått mätt. Favoritgäng: såklart The Baseball Furies, med baseballdräkter, Kiss-sminkning och baseballträn. De borde INTE fått spö av de rätt lama Warriors, men det får man väl köpa.

Bubblar:
Damages (tv)
The Sarah Silverman Program (tv)
Fela Kuti

Trevlig helg!

onsdag 16 januari 2008

FEM-I-TOPP MED CAN












1. FUTURE DAYS
- Magisk. Bara fyra spår, skön stämning rakt igenom.











2. EGE BAMYASI
- Superb. Innehåller kanske deras starkaste låtar.













3. SOUNDTRACKS
- Splittrad, men topparna är helt underbara.











4. SOON OVER BABALUMA
- Dizzy Dizzy!












5. TAGO MAGO
- Lite jobbig skiva på sina ställen, krävande. Men också lysande.










Bubblare: LANDED - Den första skiva jag hörde med Can. Underskattad!

tisdag 15 januari 2008

Premiärlista!

Oj, känns ovant att skriva i den här "miljön" efter att ha levt i nära tio år som mejl. Hur som helst. Här we go:

1. The Lucksmiths-Spring A Leak (musik) The Lucksmiths sparar ihop till en tredje samling med rariteter och jag kan inte annat än förbluffas över den höga kvalitén på materialet. Och på produktiviteten. På två skivor blandas covers med liveinspelningar, remixar och b-sidor.

Jag har bara en "riktig" fullängdare med The Lucksmiths. De övriga två skivorna är också samlingar med rariteter. Men både Happy Secret och Where We Were är fin-fina samlingar. På något sätt gör ju sig ett tweepop-band som bäst i det lilla format där A-sidan på en ep:n är lika mycket värd som B-sidans två spår. Det bevisar The Lucksmiths med Happy Secret, Where We Were och nu Spring A Leak.











2. The Magnetic Fields-Distortion (musik) Favorit i repris.

3. Ugly Betty (tv) Dags för ny säsong!

4. Prince & The Revolution-Parade (musik) Klassiker.

5. Åsa Schwarz-Och fjättra Lilith i kedjor... (roman) Inte så dålig debut. Påminner en hel del om Stieg Larsson fast med lite goth-stämning. För att låna en kommentar om boken från min fru.

Bubblare:
McCarthy-Boy Meets Girl So What? (låt)
Howlin´ Wolf-Spoonful (låt)
Hi-Five i bloggversion (event)

Bubblar inte:
Måste fila på det här med att publicera bilder i bloggen. Svårt...

Fem saker om denna blogg

1. Denna blogg

2. listar saker

3. i form

4. av topplistor

5. men även

Bubblare: som bubblare.