onsdag 25 juni 2008

Gräv där du står!

Här står jag nu.


1. Cormac McCarthy-The Road. Mattiaz har ju, som vi alla vet, oantastlig smak. Han hyllade den redan så hyllade nya romanen av Cormac McCarthy för ett bra tag sedan. Det gjorde han alldeles rätt i. Det här är en storslagen roman i det lilla formatet. McCarthy berättar en skenbart enkel historia. En man och hans son ska vandra ska vandra från stället de bor på till kusten. Världen har råkat ut för en stor katastrof. Vad för slags katastrof det är, är inte klart uttalat men klart är att människorna som överlevt är få. Mannen och hans son står nästan ensamma i världen.

Under mannen och hans sons gemensamma vandring slåss de dagligen mot hungern, mot andra lika hungriga överlevande, mot sina rädslor och mot tiden som rinner ifrån dem. Under de knappa trehundra sidor långa resan du som läsare gör tillsammans med Mannen och hans son, hinner du gå igenom alla livets känslor och stämningar; kärlek, hat, längtan, avsky och skräck. Det finns inte en död sekund i den här boken och inte ett onödigt ord. För min del är det här årets riktigt stora läsupplevelse.


2. Ian McEwan-På Chesil Beach (roman) ..och det här kan mycket väl vara den andra.

3. Nick Tosches-Dino (biografi) Det återstår att se om den här är lika vass som Tosches biografi om Jerry Lee Lewis.

4. This is Ivy League-S/T (musik) Mmm, det här är sommarens mjukaste tweepop. Kom exakt vid rätt tidpunkt. Musik för regniga, småmulna men ändå varma dagar. Lite som Kings of Convenience faktiskt. Eller ganska mycket. Här får ni This is Ivy leagues fina London Bridges.

Kings of Convenience är förresten på väg till Stockholm i augusti. Kanske skulle pallra sig iväg då? Kanske inte... Är det sant att de ska spela i Umeå på Sagateatern också?


5. Meat Loaf-Bat Out of Hell (musik) Bruce Springsteen för storvuxna.

Bubblare
Min dancehall-samling (musik) Mmm, det finns inget som går upp mot lite fin gammal dancehall. Ja, förutom det som står här ovan förstås.
My Morning Jacket-Evil Urges (musik)
Morrissey-Suedehead (låt) Jag kan inte låta bli att tralla på den här låten varje gång jag tittar mig i spegeln. I mitt tycke Morrisseys största stund som soloartist.
Firande av Skåne på Bröderna Olssons i torsdags. (firande)
Dovas på fredag. (En möjlighet) Kan det vara sant? Nåja, vi är inte där ännu...

Om jag hade pengar...
skulle jag med glädje köpa Dennis Wilsons Pacific Ocean Blue.

Med viss tvekan
The Mist (film) Nä, jag hajar faktiskt inte hajpen. Taskigt animerade monster och grym skrattfaktor för stolpigt skådespeleri räddade inte min och frugans tisdagskväll. Var var skräcken? En besvikelse.

tisdag 24 juni 2008

Topp fem 24 juni

01. Vapnet - Döda fallet (cd, 2008)
Norrländsk indiepop med texter om Sveriges olyckliga högersvängar på sistone. Nattsvart, extremt välformulerat, med jangliga, undersköna popmelodier. Helt sonika överjävligt bra. Ett band som 2008 använder uttryck som "borgaras" måste älskas okritiskt.



02. Radio Dept - Freddie and the Trojan Horse (cdep, 2008)
Kan inte få textraden "can't punish people 'coz your hair wont' grow" ur huvet. Radio Dept har knappast gjort sig kända för politiskt engagemang men här drämmer de till. Resultatet är makalöst vackert.

03. Fleet Foxes - s/t
(mp3, 2008)
Det här är förstås right up my skäggiga, flannellbeklädda alley (hm, låter snuskigt): mycket Crosby, Stills & Nash, med en sakral touch. MYCKET My Morning Jacket, hade det varit blindtest hade jag knappt kunnat skilja dem åt. Tack Jonken!



04. Bon Iver - For Emma, Forever Ago (mp3, 2008)
Jag som trodde jag hade slutat lyssna på ensamma lofi-män med gitarrer? Peppad av Jonken fick det bli en nedladdning och jag är absolut inte besviken. Föga originellt tycker jag att Re: Stacks är överlägset bäst. För oss som verkligen gillar Have You Forgotten med Red House Painters. Tack igen!





05. Retribution Gospel Choir - s/t
(cd, 2008)
Första soloskivan från Alan Sparhawk från Low. Låter som Low, fast utan Mimi och hårdare, rockigare. Producerat av Kozelek. Kargt. Grymt bra.

Bubblar:
Spirutalized - Songs in A & E (cd)
Scarlett Johansson - Wherever I Lay My Head (mp3)
The National - Boxer (mp3)

måndag 16 juni 2008

Jaha, dags för ännu en lista som ingen bryr sig om. Snyft! Jag som lade ner så mycket kärlek i den förra. Tack Sara för ditt stöd! Eller var det bara ett korr? ;-)


1. Fleet Foxes-Ragged Wood (musik) Denna månads genomsnittliga dos av amerikansk rock, Jo, det är skäggigt och finstämt men har vi inte hört det här förut med
t.ex...


2. My Morning Jacket-Evil Urges (musik)...som å andra sidan tappat det finstämda nästan helt och hållet. Nä, jag vet inte. Jag har varit ett stort fan av MMJ sedan At Dawn men... Det här är inte så roligt. Visst, det finns fortfarande låtar som får hjärtat att slå lite fortare men mest av allt låter MMJ anno 2008 som ett band som gör covers på sig själva, fast sämre. Nåja, jag får ge den några vändor till. Aluminum Park rockar i alla fall fint.

3. Iceberg Slim-Pimp (bok) Jag läste om den här boken i DN:s utmärkta lördagsbilaga, kulturdelen som nästan är helt ägnad till något så otidsenligt som litteratur. Att Pimp överhuvudtaget fanns med där övergår mitt förstånd nu när jag väl läst boken.

Iceberg Slim har stått som modell för hårda gangsterrappare som Ice-T och Ice-Cube. Iceberg Slim var den iskalle pimpen som inte visade några känslor och kunde alla tricks on the street. Han blev en av Amerikas mest framgångsrika hallickar under 40-50-talet. Iceberg Slim var samtidigt en av de värsta, mest kvinnoförnedrande svinen som någonsin vandrat på denna jords yta.

Det här var ingen lätt läsning. Framförallt var det ingen rolig läsning. Kvinnor är boskap med enbart ett monetärt värde och ska behandlas som sådan. Om djuren inte sköter sig så får man piska dem till undergivenhet och dyrkan av pimpen, Den Stora Mannen. Fy fan!

Jag vet faktiskt inte varför jag plågade mig igenom den här boken. Kanske för att jag har som fånig princip att aldrig lägga ifrån mig en bok när jag väl börjat på den. Nu ångrar jag mig bittert. Jag känner riktigt smutsig efter den här läsningen. Anledningen till att boken överhuvudtaget ligger på den här listan, är som en varning. Don´t try this at home!

4. Spiritualized-Songs in A & E (musik)

5. Fotbolls-EM (event)

Bubblar
Besök av Broder Erik D. Tack för titten!
Jörgens laddning med Neil Youngs Chrome Dreams i alla dess former.
MiniDisc (nostalgi) De musikarkeologiska utvärderingarna fortgår.