tisdag 29 juli 2008

Back in black

Andra (lååånga) dagen på kontoret. Solen skiner som en tok utanför fönstret. Jag och en kollega är de enda på vår enhet som håller fortet. En lista:


1. Haruki Murakami-Kafka på stranden (bok) Oj, oj, oj vad jag har läst böcker den här sommaren. Efter att ha läst Murakamis After Dark tidigare i våras blev jag sugen på den här. Kafka på stranden är en modern saga som har så skilda referenser som Odyséen, Alice i Underlandet, filmen Magnolia och Mio min Mio. Det kan ibland vara svår att hänga med i historiens olika lager men det är aldrig tråkig läsning.



Ramhandlingen rör sig kring en 15-årig kille, kafka, som rymmer hemifrån för att undkomma en profetia hans pappa uttalat. Pappan har sagt att Kafka ska ligga med sin syster och mor och dessutom döda sin far (känns det igen?). Kafka flyr från hemmet och bosätter sig i ett bibliotek. Där påbörjas en resa i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Innan romanen är slut har man som läsare fått stifta bekantskap med talande katter, Johnnie Walker (whiskey-figuren alltså) och Överste Sanders (Kentucky Fried Chicken-snubben). Hur det går för Kafka? *hurtigt* Jamen läs boken vetja!



2. Tim Davys-Amberville (bok) Hårdkokt thriller med mjukisdjur i huvudrollerna. Roligare än det låter.

3. Electric Light Orchestra-Time (musik) I Sverige verkar E.L.O vara riktigt stora. För några år sedan kom det en samlingsskiva som hette typ E.L.O The Swedish Collection, om jag inte missminner mig. Vilka dessa svenska fans är har jag inte aning om. I de popkretsar jag rör mig i verkar E.L.O inte ha någon större status.

Det är synd, för Jeff Lynnes elektriska ljusorkester har gjort många fina skivor med studsig, melodistinn pop. Eldorado och Time är mina klara favoriter. På temaskivan (javisst!) Time radar Jeff Lynne upp hit efter hit och musiken vandrar hela tiden på den tunna linjen mellan det känsliga och det pompösa. Discodängan Yours Truly, 2095, som handlar om en tidsresande mans olyckliga kärleksaffär med en android (!) är faktiskt hur bra som helst.

4. Cutty Ranks- Limb By Limb (musik) Fin samling med slaktaren från Jamaica.

5. The Kinks-Allt (musik) Har vandrat omkring på The Kinks musikaliska sommaräng ganska flitigt denna sommar. Jag får inte nog. Tror det var Wes Anderson & Co.´s fel. Tre låtar från The Kinks Lola vs. Powerman and the Moneygoround pt. 1 var med i Darjeeling Limited. Efter den dosen var det bara att damma av The Kinks Are the Village Green Preservation Society och Arthur. Och nu är jag hooked. Men det finns värre hang-ups, jag lovar.

Bubblar


Duffle Coat (plagg) Jag har bestämt mig för att duffeln är vinterns plagg. Som en liten pojke ska jag varje månad spara ihop en slant för att kunna köpa ovanstående vackra plagg som skydd mot de kommande vintervindarna.

The Pearlfishers-Up With the Larks (musik)

J.K Rowling-Harry Potter and the Deathly Hallows (bok) Äntligen har sista delen kommit på pocket!

Kertin Ekman-Händelser vid vatten (bok)

Camilla Läckberg- Isprinsessan, Predikanten och Stenhuggaren (böcker)

Sweeney Todd (film)

Rick & Steve, The Happiest Gay Couple in the World (tv)

Fint besök i Stockholm av Erik, Magdalena och Edith (händelse)

No Kids-Come Into my House (musik) Per B-favvisarna har fått revival hemma hos mig.