tisdag 28 april 2009

V.18



1. Camera Obscura-My Maudlin Career (musik) Konversation via sms: "Haapalainen framstår alltmer som indievärldens Phil Spector". Svar: "Han är gud". Svaret var skrivet en aning i affekt men det förstnämnda stämmer helt och fullt.

Det känns som om Haapalainen har två lägen i sitt producerande: den tidiga och den sena Phil Spector. Den tidiga har sina klara och infallsrika wall of sound-ljud (The Ronettes, The Rightous Brothers et. al), den sena ett mer sprucket och taggigt wall of sound-ljud (Dion). Haapalainen har praktiserat bägge metoderna på t. ex Eldkvarn, där den sena Spector är modellen för Atlantis och den tidiga Spector präglar Svart Blogg.

Men på Camera Obscuras nya skiva är den tidiga Spector som gäller. Det är klockspel, stråkar och stor rymd hela vägen. Det är så jävla bra att jag gråter. Givetvis är det också så att Camera Obscura har en hel drös med söta, witty poplåtar med sig i bagaget. Det hade man inte, i mitt tycke på förra skivan Let´s Get Out of This Country, som Haapalainen också producerade. Det som trots allt sticker fram vid första lyssningen ÄR Haapalainens produktion. Men sedan kliver melodierna fram, skinande, blomstrande och sköna med en loj Traceyanne Campbell som guide genom popängen. Jag är stolt över att vara en tweepoppare igen.

Ett riktigt bra betyg på skivan är att jag lyssnar på den en gång minst per dag. Har inte hänt med någon annan skiva på ett tag nu.


2. Chris Isaak-Mr Lucky (musik) Det är väl bara jag som bryr mig men Chris Isaak har gjort ett riktigt bra, ljusblått album. Igen. (Fast på den här bilden är han ju gul)

3. Fatboy-In My Bones (musik) Svensk rockabilly som påminner en del om... Chris Isaak.

4. Edgar Allan Poe-Sällsamma berättelser (bok) Det går långsamt att läsa nu när man är småbarnsförälder.

5. Powerpop (genre) Jamen det är ju vår? Fram med Todd Rundgren, The Romantics och Shoes!

Bubblare

Fick det här festliga inslaget skickat till mig av en kollega. Sverige lyfts fram som ett farligt socialistiskt exempel i USA. Man förstår ju varför. Den svenska synden är t o m subventionerad. Av storkapitalet Scania!

Slips (accessoar) Jag bär det alltför sällan men när jag gör det känner jag mig riktigt nöjd med dagen.

Joline (dotter) Pappa gör tramsiga melodier till sin dotter i parti och minut. Dock ingen som gör sköna Joline riktigt rättvisa.

Loakes Burford (brogues) Skoporr. Nu i ett hem nära mig.

Rektorn (vän) Tack för middagen, kompis, även om ett tack inte är nog! Nästa gång är det min tur. Samma ställe?

Van Halen-Hot for Teacher (låt)

Junior Boys-Hazel (låt) That´s more like it!

fredag 17 april 2009

Lista v. 16

Påsken har kommit och gott. Blev det några extra ägg? Nä. Nä, det fick räcka med obligatoriska ägget till helgfrukosten.


1. Flamin´ Groovies-Groovies Greatest Grooves (musik) Ibland vill jag bara rensa hjärnan med lite skitig rock. Inspirationen till att lyssna på Flamin´Groovies efter en tids uppehåll kom från vår systerblogg, där vännen Magnus gjort följande inlägg. Det är tidigare Flamin´Groovies-sångaren Roy Loney som rockar loss. Klippet är så jävla bra. Det rockar hårt och när två små ballerinor bärs in i bild blir det obetalbart. Rawk! Skrev jag rock! förresten?

2. Ramones-End of the Century (musik) Så nu har då äntligen Phil Spector fått sin dom. Det var väl ifs bara ett under att inte fler människor fallit offer för Specotrs pistolviftande genom åren. Han körde tydligen samma stunt med Ramones under inspelningen av den här skivan, om jag inte missminner mig.


3. Edgar Allan Poe-Sällsamma historier (bok)

4. Top Chef (TV)

5. Sill och potatis (mat)

Bubblare
Refused-The Shape of Punk to Come (punk) Det är två saker som jag såhär i efterhand ångrar med min 10 år långa vistelse i Umeå. Det ena är att jag inte skaffade ett par längdskidor och det andra är att jag inte uppskattade hur jävla bra Refused var. Där och då.

Det fina med musik är dock att man kan hämta igen det man förlorat, göra ett återbesök i tiden och sätta in musiken i en ny kontext, här och nu. Kanske var jag inte redo, där och då, men nu vid 40 års ålder kan jag med nöje låta mig sköljas över av energin och uppfinningsrikedom i Refuseds musik.

Senast igår läste jag f ö om ett nytt brittiskt punk/hardcore-hopp (det finns tydligen sådana) på musikbloggen The Quietus som refererade till Refuseds magnum opus TSOPTC. Stort.

Lindström & Prince Thomas-Rothaus (låt) Tack Per B för krautdisco-tipset.

Junior Boys-Work (låt) Nja, inte riktigt övertygad. Vi får väl se vad fullängdaren har att erbjuda.

onsdag 8 april 2009

Glad pjåsk!

1. Joline (dotter) Alltid.


2. Tracey Thorn-Raise The Roof (Beyond The Wizards Sleeve Re-Animation) (låt) Ja, ja jag fortsätter tjata. Men det här är en riktigt fin och ömsint remix av Tracey Thorns låt.














3. Bat For Lashes-Daniel (låt) Den lilla goth-chicken är tillbaka med en ny platta. Nej, det här är inte en cover på Elton John. Tyvärr är hela skivan inte lika bra. Ännu. Jag har bara gett den en chans så här långt. Duetten, The Big Sleep, med Scott Walker är dock... ja, jag är mållös.

4. The Royals-Pick Up The Pieces (reggaeklassiker)

5. Mastodon-Crack The Skye (rawk) Ett konceptalbum om tidsresor och Rasputin? Any takers?


Bubblare
Grateful Dead- Europe ´72 (musik) Ska jag våga mig på samtliga liveutgåvorna i Dick Pick´s-serien?
Fever Ray-S/T (musik)
Cykling (motion) Pendlingssäsongen på hoj har äntligen kommit igång.


Fiskartröja (plagg) Dottern sportar en likadan. Hon måste växa in i sin, det behöver dock inte pappa.


Bubblar sådär
Doves-Kingdom of Rust (musik) För din skull ska ge den en chans till, Jocke. Annars tycker jag den ännu så länge känns lite tungfotad. Men det tycker jag ju om nästan all indierock nuförtiden, så...