onsdag 27 februari 2008

Lista v. 10


1. Richard Ford-The Lay of The Land (roman) Det tog till s. 72. Sedan var jag fast i Frank Bascombes värld igen. Det här är tredje och avslutande delen i en trilogi om sportjournalisten, numera fastighetsmäklaren Frank Bascombe. Det här är ingen lätt läsning. Handlingen består till 90% av Frank Bascombes inre monolog, och den pendlar vilt mellan nu och dåtid, dagsaktuella företeelser (i det här fallet är dagsaktuellt någon gång vid valet då George Bush Jr vann sitt första val) och minnen från förr.

Frank Bascombe har kommit fram till slutet av sin livs resa. Han har fått beskedet att han har prostata-cancer, vilket förklarar mycket av hans pendlande i minnet.

När man väl knäckt koden är det en härlig läsupplevelse man har framför sig och framförallt en otroligt rolig läsning. Richard Ford skriver med en så svart humor att jag allt som oftast kommer på mig själv med att skratta högt när jag läser. Det är ett mycket gott betyg till en bok om en 55-årig man som står för döden.

2. V/A-This Is Lovers Rock (musik) Lover Rock har varit en riktigt bespottad genre inom reggaen. Den var som störst bland exil-jamaicanerna i London i början och mitten av 1970-talet. Den uppstod egentligen som en reaktion mot roots-reggaen. De som reagerade mot roots-reggaen tyckte det var för lite kärlek i den religiösa och militanta musiken som kom från Jamaica vid den här tiden. Istället för Jah love ville man höra om sweet smooth love. Livet som exil-jamaican var hårt nog utan att man behövde påminnas om att man var en poor sufferah. Inspirationen till Lovers Rock kom, som alltid inom reggaen från USA, och Philly soulen.

Den här samlingen presenterar en hel drös av mer eller mindre kända masterpieces inom genren. Det är sött, det är soft och det är smoooooth, man.


3. Dusty Springfield-Dusty...Definitely (musik)

4. El Guincho-Alegranza (musik) Herr Lång har redan skrivit allt som behöver skrivas. Jag vill bara tillägga ett ord: party!

5. James Carr-The Complete Goldwax Singles (musik) Oj, jag visste inte att jag saknat James Carr så mycket. En fin samling från Kent. Förstås.

Bubblar
No Country For Old Men (film) Så fruktansvärt bra. Det är dags att springa iväg till biblioteket och låna på sig lite Cormac McCarthy igen, tror jag.

There Will Be blood (film) Så fruktansvärt bra. Daniel Day-Lewis närvaro tränger igenom varje millimeter av filmduken eller TV-rutan. Det var länge sedan jag såg en skådespelare så helt uppfylld av och i symbios med sin rollkaraktär. Oscarn för Bästa manliga huvudroll hamnade i helt rätt händer.

Ian Rankin-Exit Music (bok) Ligger och väntar vackert på mitt nattduksbord. Ska sätta tänderna i den när jag är klar med Frank Bascombe. Sista kapitlet om Rebus enligt författaren själv. Exit music, visst är det en Radiohead-låt BTW?

3 kommentarer:

Conan sa...

Också nyfiken på Richard Ford, även Daddy Bo har ju peppat hårt på "The Lay of the Land".

Är det nödvändigt att först läsa de första delarna i trilogin, eller kan man hoppa in direkt i den sista?

Jonken sa...

Det går bra att hoppa rakt in i den sista. Ärligt talat kommer jag inte ihåg så mycket av de två första delarna (ooops!) mer än att jag tyckte de var väldigt bra.

(Note to self: läs om Sportjournalisten och Självständighetsdagen i sommar. Skippa På spaning efter den tid som flytt. Igen.)

Go for it, Per! TLoTL är hejdlöst rolig./Jonk

Ps. A Mountain of One imorgon?

Conan sa...

King! Då köper jag Ford, efter jag läst alla de andra 23 böckerna på väntlistan...

Inget Mountain för mig tyvär, har inte omfamnat symfonirocken (än?) och ska dessutom träffa Mats över en öl på Pelikan.